Historia


Ristijärven Pyry on perustettu 31.12.1944. Viralliselta nimeltään seura on Voimistelu- ja urheiluseura Ristijärven Pyry ry. Seura on käytännössä ollut viime vuosikymmenet kunnan ainut toimiva urheiluseura.

Pyryn menestyslajeina on alkuvuosista saakka ollut pesäpallo ja hiihto sekä 1980-luvulta lentopallo. Pyryn pesäpallon miesjoukkue pelasi menestyksekkäästi 1950-luvun silloisessa Suomensarjassa parhaana saavutuksenaan kolmas sija v. 1951.

Hiihto on ollut kautta aikojen Pyryn menestyksekkäin laji. Pyryn joukkue voitti nuorten Suomen mestaruuden 1960 ja Seppo Korhonen voitti 1967 nuorten Suomen mestaruuden 15 km:lla. Samana vuonna Pyry voitti myös Kainuun maakuntaviestin. Seuran menestyksekkäin urheilija kautta aikojen on Hiisijärven Kari Härkönen, jonka ura huipentui 1985 Seefendin MM-kisojen 15 km:n mestaruuteen. Tämä lisäksi Härkönen saavutti viestissä yhden MM-pronssin sekä useita henkilökohtaisia SM-mitaleita. Pirjo Karppinen saavutti hiihdon vammaisurheilijana seitsemän Suomen mestaruutta ja Lillehammerin paralympialaisissa hopean ja pronssin. Hiihdon asema on säilynyt vahvana 2000-luvulle saakka nuorten sarjoissa.
Viime vuosien Suomen menestyksekkäin naisampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen aloitti urheilu-uransa Pyryn hiihtäjänä.

Lentopallo nousi Pyryn harrastetuimmaksi lajiksi 1980-luvulla. Seura pelasi 4-sarjaa yli 20 vuotta ja sen jälkeen Kainuun aluesarjaa, jossa Pyry on ollut yksi menestyneimmistä seuroista. Useat Pyryn pelaajat ovat siirtyneet yläsarjoihin maakunnan ulkopuolelle.

Pyryn toiminnan perustana läpi vuosikymmenten on ollut vireä talkootoiminta ja luja yhdessä tekemisen meininki.